December 27, 2011

THE REAL MEANING OF CARS NAME

Peep..!Peep..!Ponn..!Ponn..!!ZZzz...tu kereta berbunyiLAH..hehe.
Korang suka kereta apa?Apa kereta idaman korang?Kereta apa yang korang pakai sekarang?Harini ni aku story pasal kereta.Boleh dikatakan majoriti kalau nampak kereta kat mana-mana dah tentu tahu nama atau model kereta tu.Tapi tahukah korang makna sebenar dari nama sesebuah kereta tersebut?Kalau ada yang masih tak tahu hari ini aku nak beritahu makna sebenar kereta-kereta tu.CHECK2!ROCK2!Yeah!!




BMW:BRING ME WOMAN





LEXUS: LUXURY EXPORTS TO UNITED STATES





FIAT: FAILURE IN ITALIAN AUTOMOTIVE TECHNOLOGY





FORD: FOR ONLY ROMANTIC DRIVERS





HYUNDAI: HOPE YOU UNDERSTAND NOTHING'S DRIVABLE AND INEXPENSIVE






VOLVO: VERY OLD LOOKING VEHICULAR OBJECT






PORSCHE: PROOF OF RICH SPOILED CHILDREN HAVING EVERYTHING






KIA: KILLS IN ACCIDENT





OPEL: OLD PEOPLE ENJOYING LIFE





TOYOTA: THE ONE YOU ONLY TRUST ALWAYS





PROTON: POWER WINDOW ROSAK OOHH TOLONG!!OHH NO!!! ( haha..yang ni rekaan je..jangan marah arrr!)







December 23, 2011

10 TEKNIK MENIRU DALAM PEPERIKSAAN

Korang pernah meniru masa exam tak?Siapa yang tak pernah meniru masa exam?Aku pun pernah meniru.Mesti macam-macam cara korang buat nak dapatkan jawapan masa exam kan?Kadang-kadang kalau pikir balik cara-cara tu buat aku geli hati.Kaw-kaw mata ni jeling nak dapatkan jawapan dari kawan.Si tukang beri tiru pula buat-buat kertas jatuh sebab nak bagi kawan sebelah jawapan..Haha.Tapi entri kali ni aku bukan nak ajar korang meniru masa peperiksaan.Aku nak ajar cikgu-cikgu tangkap kaki meniru semasa peperiksaan.





ANTARA TEKNIK-TEKNIK MENIRU SEMASA PEPERIKSAAN


#1:TENGOK KERTAS KAWAN SEBELAH

Cara ni memang selalu student guna.Buat-buatlah leher lenguh dan tension sebab fikir jawapan tak dapat-dapat.Sambil tu mata mula jeling seboleh-bolehnya kat kawan sebelah dan tengok kertas jawapan kawan sebelah.Teknik yang ni ramai student guna.Aku pun pernah guna juga dulu.Haha.

#2:TULIS NOTA PADA PEMADAM

Mula-mula ambil pemadam lepas tu guna pisau belah sikit kat badan pemadam.Kat tempat yang dibelah tu tulis nota yang penting.Lepas tu biarkan badan pemadam kembali seperti biasa.Bila exam bengkokkan badan pemadam kalau nak tengok nota yang ditulis.Dengan bangganya student macam ni meniru.

#3:PERGI TANDAS

"Cikgu..nak pergi tandas".Yang ni memang lepak gila kalau nak meniru.Padahal dalam tandas tu dah penuh dengan nota.Kalau dah kerap dan ramai sangat student pegi toilet apa kata cikgu sekat je la jangan bagi dieorang-dieorang ni pergi toilet.Jadi kejam sikit suruh je dieorang pegi toilet sebelum atau selepas peperiksaan.

#4:MENOLAK KERUSI ORANG DEPAN GUNA KAKI

Yang ni cikgu-cikgu kena tengok-tengok sikit siapa yang kaki menjalar dan nampak pelik.Terutama yang duduk bahagian belakang.Ada student yang tendang-tendang kerusi orang depan dia nak minta jawapan.Orang depan tu pn buat-buat angkat kertas tepi-tepi sikit nak bagi orang belakang tu meniru.Bila dia nak jawapan dia akan tolak-tolak kerusi orang depan guna kaki.

#5:MP3,MP4 atau sebagainya

Cikgu-cikgu kena jaga sikit pada yang bertudung khususnya.Student yang bijak meniru akan menggunakan MP3 dan sebagainya sebagai rakaman nota dan nota tu pun akan dieorang pasang di telinga dieorang ketika exam.Dengan hanya menyumbat earphone ketelinga tetapi wayar berjalur-jalur dalam baju,student macam ni akan meniru dengan muka yang relax ketika menjawab soalan.Tapi jangan relax sangat kalau pasang sound tahap paling kuat macam loudspeaker akhirnya kena koyak je kertas soalan tu..hihi

#6:GUNA TISU

Hanya guna tisu berharga 30sen,tetapi fungsi pada tisu tu menjadi 2in1.Student-student akan gunakan tisu konon-konon nak lap apa yang perlu masa peperiksaan.Pada masa tu lah akan pecah tembelang dieorang sebab pada tisu tu penuh dengan tulisan nota kecil-kecil yang dieorang buat sebagai teknik untuk meniru.Kreatif kan dieorang ni?

#7:TULIS DI MEJA

Nota dan formula memang popular akan ditulis di atas meja.Takut kena kantoi student akan cakap bukan dieorang yang tulis.Tapi kalau kantoi tulisan korang memang tak dapat la nak buat apa.Tunggu kena koyak kertas peperiksaan je.

#8:BAWA KERTAS LAIN

Masa peperiksaan pelajar akan bawa kertas lain yang mengandungi formula atau nota dan kertas itu pun diletakkan di bawah kertas jawapan.Disebabkan meja pun dah agak semak dengan kertas soalan dan kertas jawapan,cikgu-cikgu takkan perasan kehadiran kertas yang di bawah kertas jawapan tu.Student tu pun dengan selamba je muka dia jawab soalan.

#9:GUNA KUKU TANGAN

Ini pun student akan tulis maklumat kecil-kecil pada kuku guna pensel.Sebab pensel senang dipadamkan cepat-cepat kalau hampir kantoi dengan cikgu.Pada cikgu-cikgu apakata check dulu kuku dieorang sebelum peperiksaan sebagai alasan nak cek kuku panjang.

#10:GUNA PENSIL MEKANIKAL ATAU PEN

Buat nota kecil-kecil dan gulung-gulungkan lepas tu student akan letakkan gulungan kertas nota ke dalam pensil atau pen.Dan tutup semula pensil atau pen tersebut.Bila nak menggunakan nota tu student akan ambil semula kertas tersebut.Tapi kalau kerap sangat tengok pen tu akan kantoikan korang je.Tunggu time kena ketuk kepala dengan cikgu..hehe.


Apa-apa pun sebenarnya tak baik meniru masa peperiksaan.JUJUR!Walaupun aku pernah meniru kadang-kadang apa yang kita tiru tu tak semestinya betul.Contoh kalau kita tiru kawan tak semestinya jawapan kawan tu betul.Cikgu-cikgu pun dulu mesti pernah meniru kan?So,praktikkan je apa yang pernah korang buat masa sekolah dulu =)



#TAK BERTANGGUNGJAWAB PADA PELAJAR SEKOLAH DAN KOLEJ YANG MEMBACA#






December 21, 2011

TEORI LAPUK TANDA-TANDA PEREMPUAN MASIH DARA ATAUPUN TIDAK


Perempuan tak ada dara lelaki akan kisah. Ada juga yang dengar-dengar lelaki tak kisah.Macam mana orang zaman sekarang tengok perempuan masih dara atau tidak?Kadang-kadang aku pelik dan tefikir-fikir sahih dan logik ke teori dara tu yang orang zaman sekarang guna?.So hari ni aku nak buka topik pasal dara.18SX!Ini teori yang aku rasa tak logik :




1)Tumit kaki kemerah-kemerahan


Haiyaa...yang ni aku selalu dengar kawan-kawan aku cakap nak tengok perempuan masih ada dara ke tak tengok tang tumit dia.Kalau merah masih berdara.So kalau putih je kira tak ada dara laa?Tapi kalau yang hitam macam mana pulak?Haha..tak logik betul.Setahu aku tumit merah ke tak itu kaitan pressure darah kat kaki ke tumit korang.Tak percaya try tekan tumit kat lantai tengok merah ke tak tumit korang.


2)Bontot jatuh




Lelaki kalau nak tengok perempuan berdara ke tak tengok la bila perempuan pakai seluar ketat.Contoh bila perempuan tu berjalan-berjalan kat Mall pakai seluar jeans dieorang akan tengok gaya perempuan tu jalan dengan keadaan bontot perempuan tu.Kalau bontot perempuan tu jatuh maknanya perempuan tu tak ada dara lagi.Kalau bontot heiii mantap gila lelaki akan cakap "Dara lagi awek ni".Bukan lelaki je berpendapat macam tu.Majoriti kawan-kawan perempuan aku pun bagi pendapat yang sama.Heii..kesian la kat kaum kerabat perempuan yang berbontot leper.


3)Nipple berwarna pink-pink gitu


Entah aku pun tak tahu mana datang pendapat mengatakan "Perempuan Yang Masih Berdara Mempunyai Nipple Berwarna Pink".Pendapat ni aku dah lama tahu since zaman aku sekolah lagi.Tapi yang lawaknya mana ada perempuan Asia ada nipple warna pink. Rambut yang asal warna hitam pun dieorang kalerkan macam-macam warna.LOL!Lelaki lelaki yang layan macam2 web( tak nak list down web )je yang guna teori tak ada kaitan ni.


4)Selaput dara pecah




Yang ni memang public issue.Tapi bagi aku teori ni 50-50 aku nak percaya.Bagi aku macam mana pulak kalau perempuan tu selaput dara dia pecah sebab aktiviti lasak?Tak ke niaya dieorang tu kalau teori ni ditujukan pada dieorang?Then korang boleh pikir tak macam mana dengan perempuan yang tak berdara tapi selaput dara tak pecah?


Setakat ni 4 teori ni je yang aku selalu dengar sana sini.Untuk kaum lelaki pandai-pandailah korang lihat dan pikir sejenak logik atau tak teori ni.Kalau korang dah sayangkan perempuan tu TERIMA LAH DIA SEADANYA =D Untuk perempuan-perempuan kat luar sana yang ada dalam salah satu list atau kesemuanya jangan rasa down dan fikir korang takde dara sebab teori lapuk tu.Bagi aku teori lapuk tu tak boleh pakai.Bagi aku yang berada dalam aliran medical teori dara yang aku belajar masa zaman study dulu memang lain.Apa pun kalau korang sendiri nak tahu teori yang sebenarnya korang pegi lah buat SEX.OOoopss..tapi NIKAH dulu!Bukan kahwin!Bye!

wordless WEDNESDAY # 2




December 19, 2011

Latest Drama Korea (Utk Peminat Drama Korea Aje)


Haallooo =D Kepada Peminat-Peminat Drama Korea hari ini aku nak share kan serba sedikit cerita terbaru yang baru publish kat Malaysia. Kalau cerita tak menarik aku takkan kongsikan kat korang..Ahaks. Bagi aku cerita ni menarik so aku nak syorkan korang supaya tonton cerita ni.

Kalau korang masih ingat drama " You Are Beautiful " lakonan Park Shin Hye (watak Go Mi Nam) dan band AN.JELL mesti korang teringatkan 3 lelaki handsome yang berebut kan Go Mi Nam. Paling kesian kat Shin Woo Hyung (Jung Young Hwa)yang dari awal lagi admire kat Go Mi Nam ( Park Shin Hye) tapi akhirnya dapat di tangan Hyung Nim (Jang Geun Suk)



Mungkin ramai yang nakkan ending cerita ni Park Shin Hye bercinta dengan Jung Young Hwa maka Director drama ni pun cipta satu lagi Drama korea yang bertajuk "Heartstrings" khusus untuk peminat-peminat dieorang yang frust dieorang tak bercinta dalam drama "You Are Beautiful" . So sekarang ni aku nak promote kat korang drama "Heartstrings" yang sweets ni. Jeng...jeng...Jeng =)



SINOPSIS


Lee Shin adalah seorang pelajar universiti dalam jurusan muzik moden.Beliau juga vokalis dan pemain gitar band "The Stupid." Shin dikenali kerana kelihatan baik dan semangat yang kuat untuk muzik, tetapi pada hakikatnya dia adalah dingin, tidak mempunyai kepentingan dalam apa-apa jua yang tidak berkaitan muzik dan tidak mempunyai impian serta rancangan untuk masa akan datang. Beliau pada mulanya suka Soo Yoon Jung, seorang profesor tarian di universiti, tetapi ini perubahan semua apabila dia bertemu Lee Kyu Won.

Lee Kyu Won adalah seorang pelajar yang dilahirkan di dalam keluarga yang ternama dan dalam alat muzik tradisional Korea, terutamanya Gayageum. Datuk Kyu Won, Lee Dong Gun, adalah salah satu daripada 3 pemuzik atas tradisional umur dan hasrat beliau yang paling besar adalah untuk melihat cucunya menjadi orang yg berbakat muzik tradisional. Cuba untuk meneruskan harapan datuknya, Kyu Won mengambil latihan muzik dan menjadi seorang pelajar universiti yang tahu apa-apa tentang luar dari pelajaran. Sebagai sahabat kepada rakan-rakannya yang merupakan peminat fanatik kepada band "The Stupid", beliau terpaksa pergi ke konsert band "The Stupid" dengan rakan-rakannya. Di sana dia mula berjumpa Lee Shin yang bermain muzik dan seterusnya mula jatuh cinta pada Lee Shin walaupun pada awalnya mereka adalah musuh di universiti atas sebab salah faham antara mereka.




Tajuk: Falling in Love / Heartstrings
Genre: Romance dan Music
Episode: 15 + 1 Special
Tarikh dikeluarkan : 29 Jun 2011


Pelakon


Jung Yong Hwa sebagai Lee Shin
Park Shin Hye sebagai Lee Kyu Won
Song Chang Ui sebagai Kim Suk Hyun
Jadi Yi Hyun sebagai Jung Yoon Soo
Woo Ri sebagai Han Hee Joo
Kang Min Hyuk sebagai Yeo Joon
Lee Hyun Jin sebagai Hyun Ki Young
Im Se Mi sebagai Cha Bo Woon



Tak maw beli dvd drama ni pun tak pe. Korang boleh tengok kat WWW.MYSOJU.COM/heartstrings.Okaysss....Selamat Menonton!!!! =D

October 10, 2011

Indah tetapi ada Ketakutannya




Sungguh indah lagi cantek bulan malam ini. Seindah-indah ciptaan Tuhan namun ada sedikit ketakutan. Ada pendapat mengatakan petanda kiamat semakin hampir. Bersamalah kita meneruskan ibadat dan memperbaiki segala kelemahan. Aminnnn.

September 27, 2011

September 24, 2011

Kualiti Itu Penting


Video klip Nikita Willy - lebih Dari Indah sangat berkualiti :D bagi aku lagu tu tak berapa penting sangat :D

August 27, 2011

KASIH SEORANG IBU ( TRUTH STORY)



Hari nei aku nak kongsikan pada korang sebuah cerita sebenar tentang kasih seorang ibu yang tabah untuk anaknya. Mungkin ada yang pernah terbaca cerita nei dari mana2 laman selain blog dan lain-lain. Aku pun dapat cerita nei dari seorang teman di GOOGLEMAIL. Tapi tak kira!!! Aku nak postkan jugak sebab entri nei buatkan aku rasa sebak seketika. Pada yang belum membaca..SELAMAT MEMBACA..standby tisu banyak-banyak.

Empat tahun dua bulan mak membesarkan Abang. Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya. Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita Abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir. Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum Abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari. Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis?

Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang.

Januari 2011- Perut Abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman Abang sudah rosak, sudah 'reput'. Tidak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk Abang.

26 Februari 2011- Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, nak kek lori sampah! Hah Hah.. Tergelak mak. Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah, Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tetapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang Abang minta. Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan Abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti. Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, Abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi Abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi Abang yang terakhir.

7 Mac 2011- Keadaan Abang semakin kritikal. Perut Abang semakin membesar. Abang tidak mampu untuk bergerak dan lebih banyak terbaring serta asyik sesak nafas. Mak semakin tidak tahan melihatkan keadaan Abang sebegini rupa. Mak bawa Abang ke IJN, rumah 'kedua' Abang sepanjang tempoh hayat Abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi. Abang hanya menanti waktu. Mak angguk perlahan-lahan. Mak redha dengan ketentuan ilahi. Dalam hati mak juga terdetik, masa Abang sudah tidak lama lagi. Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, macam mana dengan keadaan Abang? Mak cuma mampu untuk jawab, "Insya-Allah, Abang akan sihat!" Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tidak mahu mereka semua lemah semangat jika mereka tahu Abang sudah tiada harapan lagi. Mereka pun sedang bertarung dengan ujian Allah apabila anak-anak yang dikasihi ditimpa penyakit. Jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri yang telan.

13 Mac 2011- Hari ini merupakan hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa Abang pulang kerumah. Doktor izinkan. Biarlah Abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan Abang. Di rumah, setiap hari mak akan tanya, "Abang nak apa harini?"
Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab, "Mak, Abang nak naik kereta bomba!"
Mak termenung dengar permintaan Abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya pergi mana?

Mak jawab, "Balai bomba!"

Sampai di situ, mak meminta izin daripada pegawai bomba. Mak kata padanya, Abang teringin sangat nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu cuma garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala. Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju Abang ke paras dada.

Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu, "Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk 'pergi'! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!" Bila lihat perut Abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tidak tunggu lama. Terus dicapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu. Lantas dia terus dukung Abang dan letakkan Abang ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembira sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Tetapi Abang tidak perasan, ketika itu mak palingkan muka selama lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung.

Hari lain, mak tanya lagi pada abang, "Abang nak apa?"

Abang pun jawab: "Abang nak naik lori sampah!" Mak dukung Abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu.

"Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?" Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju Abang dan beritahu perkara sama. Terus berubah mimik wajah mereka. Segera mereka angkat Abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sangup untuk melihat Abang lama-lama. Sedih agaknya. Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Kalau Abang nak tengok gajah, mak akan bawa Abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa.

Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung Abang. Abang pinta nak tengok burung, mak bawa Abang ke taman burung. Abang nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja Abang nak pergi dan apa sahaja yang Abang inginkan, semuanya mak tunaikan! Setiap hari juga mak tanya Abang nak makan apa. Macam-macam Abang teringin nak makan. Murtabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikan walaupun makanan itu Abang pinta pada pukul 3.00 pagi.
Mak tahu dan faham, masa Abang bersama mak dan abah semakin suntuk!

27 Mac 2011- Abang semakin kritikal! Abang sudah tidak mampu untuk berkata-kata, apatah lagi untuk bergerak seperti biasa. Mata Abang kuyu dan Abang hanya mampu terbaring sambil memeluk Aina, anak patung kesayangan Abang. Mak segera pinta abah bawa Abang ke hospital.

"Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!" Itulah kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal.

5 April 2011- Mak telefon sekolah asrama Kakak sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan Kakak pulang.

"Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!" Mak pinta pada cikgu dan Kakak diizinkan pulang. Kemudian, Dr. Adura, doktor yang sinonim merawat abang juga datang melawat. Ketika itu mak ceritakan yang mak terkilan sangat tidak dapat tunaikan permintaan Abang yang mahukan kek berbentuk lori sampah.

7 April 2011- Pagi ini Dr. Adura datang melawat Abang lagi. Kemudian Dr. Adura beritahu adasurprise untuk Abang tengah hari ini. Rupa-rupanya, tengah hari itu tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura datang membawa kek lori sampah yang Abang mahukan sebelum ini. Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sangka, Dr. Adura rajin menulis mengenai kisah abang di dalam blognya dan ramai yang menawarkan diri untuk menyediakan kek yang abang pinta. Para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk Abang. Tetapi abang kurang ceria, wajah Abang tampak letih dan nafas abang turun naik.

8 April 2011- Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tetapi abang sangat lemah. Abang sekadar terbaring merenung kek itu. Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah Abang, bacaanya meningkat naik. Tetapi hati mak dapat merasakan yang Abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan Abang berada di dalam bilik. Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah Abang, mak peluk dan usap rambut Abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil.

Dalam tangis itu, mak katakan pada Abang, "Mak tahu Abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu Abang nak pergi. Jangan tahan-tahan Abang. Pergilah menghadap Ilahi. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa sahaja hajat yang Abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan Abang dalam hidup mak walaupun seketika."

Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Mak juga berjanji bahwa mak tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia.

9 April 2011- Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa Abang dah dekat sangat. Mak lihat Abang sudah kritikal. Wajah Abang sudah tampak biru, lebam! Dada Abang berombak, tercungap-cungap menarik nafas.

Abang sudah tidak mahu makan dan minum lagi sejak malam tadi. Pukul 8.00 pagi, abah dan kakak-kakak sampai. Mak suruh Kak Long bacakan Yaasin di sebelah Abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya.

Pukul 3.00 petang, Abang semakin lesu. Lantas mak ajak Abang keluar berjalan-jalan.

"Abang, abang nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!"

Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung Abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi Abang hanya minum seteguk. Kemudian, Abang lentukkan kepala pada bahu mak.
"Abang, tu tengok kat luar tu? Nampak tak sinar matahari tu? Cantikkan?" Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu. Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap.

"Abang ngantuk!" Itu kata Abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak. Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang. "Bang, jom naik. Abang nak 'tidur'! Mak terus ajak abah dan kakak-kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja.

Sampai sahaja di wad, mak terus baringkan Abang di atas katil.

Dan Abang terus merintih dalam nada yang lemah, "Makkk..sakit perut..!"
Suara Abang amat perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi Abang.
"Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan Abang pergi. Mak halalkan segala makan minum Abang. Mak halalkan air susu mak untuk Abang. Pergilah Abang. Mak izinkan Abang pergi!" Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalam mata Abang yang semakin kuyu. Saat Abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup Abang selagi Abang masih bernafas. Mereka kucup pipi Abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis.

"Kakak! Kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu Abang dengar kamu menangis! Jangan seksa Abang dengan tangisan kamu semua!" Mak marah mereka. Mak tidak mahu Abang lihat kami menangisi pemergian Abang. Mak tahu, Abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput Abang. Mak tidak mahu tambahkan lagi kesedihan Abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya. Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat Abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum.

"Pergilah Abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah.."

Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan Abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas...

Pukul 3.50 petang, akhirnya Abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillahiwainnailahirajiun.

Mak kucup dahi Abang. Mak bisikkan di telinga Abang, "Tenanglah Abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak Abang. Abang... tunggu mak di sana ya! Di syurga!"

Abang, sekarang mak sudah dapat jawapanya. Mengapa mak tidak menangis? Pertama, Abang telah di takdirkan menjadi ahli Syurga yang akan membantu mak di sana nanti. Kedua, apa saja keinginan Abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak. Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat Abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk Abang. Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi Abang dan menggembirakan Abang setiap saat dan waktu. Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti Abang. Mak jadi 'kaya' dengan kehadiran Abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan, kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan. Mak telah beri segala-galanya melebihi seratus peratus untuk Abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tidak perlu menangis lagi.

Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa Abang tapi... mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran Abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar.

Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahannya yang gagal, malah abang pernah disahkan 'mati' apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidak lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa).

Al-Fatihah buat Allahyarham adik Iqbal Fahreen.
Sebuah kisah benar menyayat hati yang melambangkan kasih sayang seorang ibu kepada anaknya.

August 16, 2011

SDO FACT

This is SDO FACT :)



Some facts about SDO (Super Dancer Online) or SDO


WHY do players lose?

1st, noob~! Is really missing and couldn’t keep up with the song speed.
2nd, the most common and most hated —> LAG!
3rd, when ur blur.. u tend to miss lol
4th, when ur feeling tired or eyes pain, can’t tahan the focus span @.@ or no mood? miss then miss lol
5th, yes!!!! Distractions!! When human being/insects approaches you.. Will hear a “Dam!” later haha..

WHY do players win?

1st, sure is Pro no need to say lol
2nd, when u got the luck, pass/full combo/full perfect @.@
3rd, other ppl lag/dc <– is kinda bad to curse ppl :P
4th, oh yeah~ MONSTER awakened in you and go wild! XDDDD

Differences between Newbie(noob also but jz to sound nice) and Pro

1. Newbie sees Miss, while Pro sees only Perfect hahaha..
2. Newbie focus on passing, while Pro focus on getting Full combo/Full perfect @.@
3. Pro plays so relax while Newbie play til half dead lol


REALLY LIKE KA NONG SONG :)

August 09, 2011

OFF DAY yang SEDIH

Arini ak OFF DAY..weehuu..!!! Dan aku pun tak kua mana2..juz seharian aku spendtime layan cite THAILAND.Cite nei aku rasa ramai yang da penah tengok dulu time zaman2 skola menengah.Aku pun juz tgk cite nei kt

Pada yang dah tengok cite nei jangan lupa tengok lagi tapi sekarang aku nak pra-tonton kat korang starting lagu dia. Agak2 sedih la. Tajuk cite dia..

THE PRINCESS





Starting cerita dia agak menarik buat sape2 yang FALL in LOVE skrg nei. Mesti terasa FEELING dia. Sweet je tgk watak mamat siam nei becinta kat pulau ngn awek cute tu. Kira pulau tu jadi tempat dating dioerg lah.

Tapi cinta dieorg terhalang sebab laki nei hanyalah seorang rakyat biasa begelar askar yang setia pada raja dan negara nya sendiri. Gurl nei lak puteri raja bongsu kerajaan yang di taat setia oleh laki tu. Dah adat kan..mana boleh raja becinta dengan rakyat. NO NO NO ! Dan mana boleh orang kaya becinta ngn orang miskin.

Sebab darjat laki nei terkorban dan dia berkorban demi cinta dia pada awek tu ๏̯̃๏ Sedih3. Dan korang tengok video nei disaat2 laki tu dijatuhkan hukuman mati sebab kesalahan cinta mereka sedangkan pada hari tu juga awek dia ditabalkan jadi Raja negara tu..NAK NANGES WOHH (╥﹏╥)



Dan memang aku da nanges tengok cerita nei. Awek tu kebumi dia kat pulau tempat masa dioerang kenal mula2 dulu dan tidur atas kubur hero tu. Pengajarannya jangan bercinta dengan darah yang berbeza iaitu maksud aku kalau darah keturunan kita tak sama lebih baik jangan becinta sebab halangan mesti banyak. Dan pengajarannya kalau kita cintakan seseorang tu kita mesti sanggup berkorban untuk dia.Macam hero tu :) Contohi macam awek tu. Cinta bukan pada darjat atau harta tapi pada ketulusan hati seseorang tu.. (✿◠‿◠)




July 31, 2011

SELAMAT BERPUASA 2011


Hai semua.. :)
Esok adalah hari pertama semua umat islam di Malaysia berpuasa.. :) Alhamdulillah masih berkesempatan untuk berjumpa Ramadhan tahun ni.. :)






Ni jugak tahun pertama aku berpuasa di Kampung Baru.. So kat sini aku nak ucap Selamat Menunaikan Ibadah Puasa tuk korang semua.. Semoga kita semua mendapat k'berkatan dariNya.. Aminn..










INGAT..!!!BUDAK KECIK JE XPUASA TAW



July 21, 2011

KAWAN

RINDU KAT KORANG SEMUA


Walau kita ada haluan masing-masing
Walau kita susah dan ada halangan nak bertentang mata
Korang tetap dalam hati aku

KAWAN ITU SELAMANYA







SEBENARNYA KORANG ADALAH TEMAN DAN TEMAN YANG TERBAIK PERNAH AKU KENAL SELAMA INI